. . .
. . .
. . .

NOWOTWÓR - Produkty


Przeczytaj co oznaczają poniższe terminy dotyczące produktów, które mam Ci do zaoferowania.

Liofilizacja - (technologia opracowana przez dwóch naukowców: Arsene`a d` Arsonval i Georges`a Bordas) to proces szybkiego zamrażania produktu (w tym przypadku masy owocu) do temperatury ok. - 50 stopni C po to, by cała zawarta w nim woda zamarzła. Następnie obniża się ciśnienie do mniej więcej 0,01 ciśnienia atmosferycznego, po czym dostarcza w sposób kontrolowany niewielką ilość ciepła. To powoduje sublimację wody, czyli przejście kryształków lodu bezpośrednio w parę wodną. Dzięki temu udaje się usunąć z produktu ok. 98% wody bez naruszania jego struktury i utraty najcenniejszych składników. Podczas liofilizacji witaminy i składniki biologicznie czynne nie ulegają degradacji. Proces ten stosuje się do produktów termolabilnych tzn. nieodpornych na ogrzewanie, takich jak żywność czy farmaceutyki. Liofilizowanym jedzeniem żywią się najczęściej alpiniści i astronauci. Sam proces jest zbyt drogi, by żywność liofilizowana była dostępna przeciętnemu "zjadaczowi chleba". Produkty liofilizowane nie zawierają sztucznych barwników ani aromatów ponieważ nie ma takiej potrzeby.

Różnica między produktami liofilizowanymi, a pasteryzowanymi >>> TUTAJ

Dehydratyzacja - czyli odwodnienie, jest jedną z najnowocześniejszych metod suszenia roślin. Polega ona na tym, że proces trwa jedynie kilka sekund i odbywa się w podciśnieniu, w specjalnych urządzeniach próżniowych. Ponieważ roślina nie jest atakowana wysokimi temperaturami, wszystkie składniki biologicznie czynne zachowują swoje właściwości.
Kiedy dehydratyzowana roślina uformowana w tabletkę trafi do organizmu człowieka i nabierze wody, zachowuje się jak żywa. W pozbawionej wilgoci roślinie nie rozwijają się grzyby ani inne niekorzystne dla niej i człowieka, drobnoustroje.

Przedłużone działanie - Preparaty zawierające dużą dawkę witamin i minerałów rozpuszczalnych w wodzie są przygotowywane w ten sposób, aby składniki czynne nie dostawały się od razu do nerek, lecz przez 10 - 18 godzin po spożyciu utrzymywały się we krwi na właściwym dla organizmu poziomie. Preparaty takie zapewniają większą skuteczność, stały poziom składnika i mniejsze jego straty z moczem.

Chelaty - Badania cyrkulacji składników mineralnych w organizmie człowieka wykazały, że dla zdrowia najodpowiedniejsze są połączenia metali i związków organicznych. Nazwa: kompleksy chelatowe pochodzi stąd, że związek organiczny otacza jony metalu jak "szczypce" i przyjmuje wolne pary elektronów danego jonu.
Wyjaśniając prosto i krótko, chelatowanie to proces przemiany substancji w formę najbardziej przyswajalną przez organizm (do ok. 10 razy lepiej niż w innych formach) i co niezwykle ważne, minerały w połączeniach chelatowych są odporne na działanie substancji ograniczających ich przyswajanie przez organizm.

. .
Designed by. ::[[ noni.zdrowe ]]::